Please wait while JT SlideShow is loading images...
Начало Статии Ножови валове

Понеделник, 21 Февруари 2005 15:25

Ножови валове

От  Albena
Оценете статията
(2 оценки)

Ножовите валове са инструменти главно за машини за надлъжно фрезо­ване, които понастоящем се произвеждат изключително като обезопасени ножови валове. Почти затвореното кръгло основно тяло при спазване на пред­писаното издаване на ножовете действа като ограничител на дебелината на снеманата стружка. Валовете имат 2 или 4 (по-рядко 3) плоски ножа, които се закрепват под планки на плоските страни на вала*. При монтирането на но­жовете вследствие на центробежните сили прикрепващите болтове ее нато­варват на опън. Ако те са затегнати слабо, възможно е ножът да изхвърчи. Същото се получава и при много изтегнати болтове, ако към силата на затягане се прибавят и центробежните сили и заедно надвишат якостта на срязване на болтовете.

Поради това ножови валове с този начин на закрепване вече едва ли се произвеждат. Закрепването на ножовете в ножовите валове с канали е най-различно. Въпреки това всички те са така конструирани, че центробежните сили се използват допълнително за затягане на ножовете посредством клинови подложки или други подобни. Болтовете не могат да се скъсат, защото са натоварени само на натиск и вследствие на центробежните сили дори се намалява товарът им. При най-модерните ножови валове бол­товете са заместени от хидравлични затягащи устройства.

При регулиране на ножовете трябва непременно да се използват съоръжения за регулиране и измерване (индикатори – циферблатни микрометри или шаблони), за да може всички ножове да режат по една и съща окръжност на рязане. Клиновите подложки най-често са със стружколомител, чийто ъгъл ξ = 28 – 64°.  Предният ъгъл γ = 30 – 40° е определен от производителя и е константен за всеки ножов вал. Задният ъгъл на рязане при обработката на масивна дървесина би трябвало да бъде α = 4 – 18°. Обичайните размери са: диаметър на окръжността на рязане  d= 100, 125, 140 или 160 mm (250 и 300 mm при производството на стружки за ПДЧ), максимална широчина на рязане a = 250 – 1800 mm.  Ножовите валове се произвеждат от жилава конструк­тивна  стомана.

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Споделяне и комункация