Начало

Вторник, 04 Януари 2011 23:32

Международна година на горите, 2011 г.

От  Albena
Оценете статията
(0 оценки)

Mеждународната година на горите, 2011г. има за цел да напомни на населението за сложността в отношенията между човека и природата.
Влиянието на горите върху нашата култура, начин на живот и въздействието на общество. Гората - дом и убежище, мощен филтър за въздух, вода и почва.

Организацията на обединените нации форум по горите (UNFF) си поставя задача за работа в различни региони, с разнообразен климат и култури. Основно ще бъде посланието за значението на горите за качеството на живот на всеки индивид и значимата им роля за благоприятна среда за живот.

Не случайно каузата е материализирана с лого, изобразяващо дърво с богата и пъстра символика. Международна година на горите, 2011 г.XX

Символа - корона на дървото:

Короната символизира разнообразието от типични горски ресурси, защитната и социална функция на гората, включващи културното и духовно значение на дървото и гората.

Символа - хора:

Човекът вижда себе си в центъра на съществуването. Логото поставя акцент върху тясното взаимодействие между човека и гората. От една страна, човекът, използващ ресурси, от друга страна, задължението да съхрани и опази гората.

Символа - ябълка:

Горски плодове олицетворяват високото качество на живот : кафе, какао, кокос, портокали, банани, манго, авокадо, папая, маслини.

Символа дъждовен облак:

Горите играят важна роля в регионален и световен мащаб с въздействието си върху климата. Влияниeто върху въздуха - охлаждаща функция през лятото, предпазваща от вятър и студ през зимата, смекчава в крайни райони.
Гората пречиства въздуха от замърсявания и прах, едновременно с това е важен елемент в глобалния въглероден цикъл намалявайки вредните емисии при изменението на климата.

Символа на водата:

Горите играят важна роля в подземни води. Гората защитава почвата от ерозия, създава постоянен воден поток и по този начин намалява риска от наводнения. Същевременно горите имат централна роля в местните, регионални и глобални водни цикли.

Символа на къща:

С възрастта на гората, датират всички жизненоважни суровини за строителството на човешките жилища - трупи, листа и плодове, основен източник на важни суровини, които при контролирана експлоатация са възобновими.

Символa на гущер:

Гущера символизира биоразнообразието и богатството в горите. Посланието е, че тази висока степен на биоразнообразие на горите трябва да бъде съхранена, защото това е безценното природното наследство на човечеството.

Символa на патица:

Символа – патица олицетворява „ опитомяването” на много видове селскостопански животни, произлезли от диви животни, в това число добитък, свине, кокошки, за насекоми като пчели, които в нашето съвремие са настанени в домовете ни.

Символът на листото:

Този символ олицетворява горите в световен мащаб, които обхващат около 700 милиона хектара, главно в Северна Америка, Европа и Азия. По природа, те са били почти напълно залесени. Горите в тази зона са обезлесени след векове на лошо управление.За да спре това нелепо унищожение трябва да се регулира от горските стопанства.

Символът на медицината бутилка:

Символизиращ лечебните ефекти на растенията и животните в гората. Ценни медицински ценни съединения, като етерични масла или противовъзпалителни вещества намиращи се в корените, листата и кората на дървото. Основен източник на природната медицина.

Символът на елен:

Символа на дивите животни и лова. Добивът на ценни животински продукти като месо, кости, кожи, сухожилия и материали със съществено значение за част от племената в северните райони.

Последна редакция Неделя, 26 Юни 2011 21:24

Сродни статии (по етикет)

Добави коментар


Защитен код
Обнови